Yousleep matras - koude dagen

Slaapkamertemperatuur – Een deal breaker voor je nachtrust

Heerlijk slapen, dat willen we allemaal en we hebben het zo hard nodig. De slaapkamertemperatuur speelt een grote rol in de kwaliteit van onze nachtrust. We kunnen gerust zeggen dat dit een go or no go is voor je slaap. Het moet niet te warm en niet te koud zijn, maar hoe subjectief is dat? Lees in dit artikel meer over de ideale slaapkamertemperatuur, waarom het zo belangrijk is en pas onze tips toe om deze te behouden. Ook als je het niet eens wordt met je bedpartner.

Wat is de ideale temperatuur voor de slaapkamer?

Volgens Dr. Rachel Salas (Neurowetenschapper aan de Johns Hopkins University), is de ideale slaapkamertemperatuur 18°C. Niet ieder mens is hetzelfde en onze lijven zijn dat ook niet. Afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het geslacht, ervaren we een temperatuur als wel of niet prettig. Zo produceren vrouwen bijvoorbeeld minder warmte dan mannen en geven zij daarom de voorkeur aan een hogere temperatuur. Dr. Rachel Salas adviseert om de temperatuur in de slaapkamer tussen de 17 en 20,5°C te houden.

Waarom is de temperatuur in de slaapkamer zo belangrijk voor je nachtrust?

Een goede nachtrust valt en staat met de juiste lichaamstemperatuur en die is weer afhankelijk van de temperatuur in de kamer. Om in slaap te vallen moet ons lijf namelijk goed kunnen afkoelen. Is het te warm? Dan blijven we alert en vallen we niet in slaap. Ook gedurende de nacht moet het lichaam koel genoeg zijn om in een diepe slaap te blijven. Zodra ons lichaam te warm wordt, denkt deze dat het tijd is om op te staan en worden we weer wakker. Wanneer het te koud is in de slaapkamer en onze voeten daardoor ook koud zijn, vallen we niet in slaap. De poriën in onze voeten geven namelijk lichaamswarmte af, hebben we het koud? Dan gaan deze dicht en krijgen we het volledig koud. Brrrr, doei nachtrust.

Tips om de perfecte temperatuur te behouden

Het mag in de slaapkamer dus niet te warm maar ook niet te koud zijn. Daarnaast speelt de kwaliteit van de lucht ook een grote rol in jouw nachtrust. Ventileer daarom voldoende en voorkom droge lucht.

Creëer de ideale slaapkamertemperatuur met deze tips:

  1. zet het raam open;
  2. laat de verwarming uit;
  3. kies voor een goede deken dat voldoende ventileert;
  4. koop een matras dat ook voldoende ventileert;
  5. en gebruik bij voorkeur katoenen beddengoed.

Is jouw huidige matras te warm? Overweeg dan een koudschuim matras. Dit materiaal bestaat namelijk uit een open celstructuur, waardoor vocht en warmte doorgelaten worden. Zo krijg jij het niet te warm, niet te koud en slaap jij als een roos.

Bekijk onze koudschuim matrassen.

Wat als je het niet eens wordt met je bedpartner?

‘Over smaak valt niet te twisten’, nou over de temperatuur in je slaapkamer zeker wel. Dus wat te doen als je alle bovenstaande tips hebt toegepast, maar je het over de temperatuur gewoon niet eens wordt met je bedpartner? Dan blijven er nog twee oplossingen over, namelijk:

  • Koop voor jezelf (of jouw bedpartner) een heerlijke pyjama
  • Gebruik twee losse dekbedden en kies individueel voor de ideale deken

Nog op zoek naar een heerlijk dekbed met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding? Bekijk dan de Yousleep dekbedden uit de de Vandyck Premium Collectie.Zwitserse kwaliteit

Het Yousleep matras is een Zwitsers product, geproduceerd van Zwitserse grondstoffen en volgens de strenge Zwitserse kwaliteitsnormen. Deze kwaliteitsnormen staan wereldwijd garant voor hoge kwaliteitswaarde.

Nederlandse prijs

Yousleep biedt de beste prijs! Dat is mogelijk door efficiënte werkprocessen, het doen van verstandige investeringen, de reële prijsstelling en een bedrijfsfilosofie die kiest voor ‘enthousiaste klanten’ boven 'maximale winst'.