Mindfulness voor het slapengaan

Weer heerlijk slapen met mindfulness - 5 oefeningen

Slaap jij slecht of heb je misschien te maken met serieuze slaapproblemen? Probeer dan een tijdje mindfulness en merk dat je weer diep en ontspannen slaapt. In dit artikel leggen we uit wat mindfulness is en hoe dit helpt om te ontspannen voor het slapengaan. Verder delen we 5 praktische oefeningen, zodat jij direct aan de slag kunt!

Kalmeer je mind en slaap beter door mindfulness

Maar euh, wat is dat mindfulness precies? In het kort gezegd omvat mindfulness: leven in het hier en nu, zonder te oordelen over hoe het is. Het doel is niet om te ontspannen, maar volledig op te gaan in onze ervaring en als neveneffect ontspannen we. Door op te gaan in de ervaring staan we stil bij hoe we ons fysiek voelen, waar we aan denken of onze emoties. Als mens hebben we wel 40 tot 50.000 gedachten per dag en dat kan ons best onrustig maken. Mingyur Rinpoche (Tibetaanse Boeddhisme meester) noemt dit ook wel je Monkey Mind. Deze praat maar door en houdt zich nooit stil.

Door te mediteren en aan mindfulness te doen, leren we omgaan met deze Monkey Mind. We gaan niet langer in op onze gedachtestroom, maar laten ze aan ons voorbij gaan als wolkjes in de lucht. We grijpen ze niet vast, we kijken ernaar en zien hoe ze komen en gaan. Zonder deze gedachten te zien als iets negatiefs of iets positiefs.

Op deze manier komen we los van de gedachtestroom en kunnen we weer ervaren hoe we ons nu écht voelen. We schakelen over van denken en doen, naar onze zijn modus en dat kalmeert onze geest. Een voorwaarde voor goede slaap is dat we ontspannen zijn, zowel fysiek als mentaal. Dat is precies waar mindfulness en meditatie bij helpen.

Mindfulness oefeningen voor het slapengaan

Er zijn verschillende manieren om te mediteren of mindfulness te beoefenen. Focus je niet teveel op ‘hoe het hoort’, maar geef je vooral over aan de ervaring in het hier en nu. Hieronder delen we 5 manieren om mindfulness in te zetten voor het slapengaan.

Oefeningen:

  1. Mindful wandelen
  2. Muziek luisteren
  3. Douchen met aandacht
  4. Mindful yoga
  5. Een bodyscan

Mindful wandelen

Een goede manier om je hoofd te legen en terug te komen in je lijf is wandelen. Door dit te combineren met mindfulness kom je weer terug in het moment. Maak een wandeling tussen de 15 a 30 minuten en ervaar hoe jouw lijf voelt wanneer je wandelt. Hoe voelen je benen? Hoe voelen je voeten? Waar zit je ademhaling? Hoog in je borstkas of juist meer in je buik?

Muziek luisteren

Een meer passieve vorm van mindfulness is muziek luisteren met jouw volledige aandacht. Om te voorkomen dat je opnieuw opgaat in je gedachtestroom, raden we aan om instrumentale muziek te luisteren. Denk aan piano, klassieke muziek of bijvoorbeeld relaxing water sounds. Spotify en YouTube staan er vol mee! Tijdens het luisteren van de muziek focus je volledig op de muziek. Luister naar de klanken, de instrumenten en voel wat de muziek met je doet.

Douchen met aandacht

Door warm te douchen voor het slapengaan, zorg je ervoor dat jouw lijf goed kan afkoelen zodra je in bed ligt. Wanneer je mindful je lichaam en je haren wast, word je helemaal zen. Door een lekkere scrub of scrubhandschoen te gebruiken, wordt het nog eenvoudiger om op te gaan in de ervaring. Was jezelf met heerlijke zeep en focus je op zoveel mogelijk zintuigen. Hoe ruikt de zeep? Hoe voelt het water op je hoofd en je lijf? Wat doet de zeep met je huid? Hoe klinkt het vallen van het douchewater? Voel de aanrakingen en was jezelf mindful!

Mindful yoga

Om heerlijk te slapen zijn mindfulness en yoga ideaal. Je hoeft hiervoor geen ingewikkelde poses te doen, maar focus je op simpele rek en stretch oefeningen. Voel de stretch in je spieren en houd iedere pose minimaal 3 minuten aan. Hierdoor komt je lichaam letterlijk tot stilstand en kalmeert jouw parasympatische zenuwstelsel.

Heerlijke mindful yoga poses voor het slapengaan zijn:

  • downward dog
  • child pose
  • de pigeon
  • de sphinx
  • de dragonfly

Een bodyscan

Een echte klassieke mindfulness oefening is de bodyscan. Veel van mindfulness cursussen beginnen dan ook vaak met deze meditatie. De bodyscan lijkt erg simpel, maar je gedachten trekken je vaak weer weg van je lijf. Tijdens deze oefening scan je letterlijk jouw body. Gedurende 10 tot 30 minuten ga je langs ieder onderdeel van je lijf. Je begint bij je voeten, gaat door naar je benen, je romp en eindigt met je hoofd. Vaak zitten we zo hoog met onze aandacht dat het moeilijk is om onze voeten te voelen. Door dit regelmatig te doen, oefen je deze skill en wordt het steeds makkelijker en ontspan je steeds sneller.

Tien jaar lang, gegarandeerd lekker slapen?

Wil jij tien jaar lang gegarandeerd genieten van een heerlijke nachtrust? Bekijk dan eens onze koudschuim matrassen. Deze zijn gemaakt van een hoge Zwitserse kwaliteit en te koop voor een vriendelijke Nederlandse prijs.Zwitserse kwaliteit

Het Yousleep matras is een Zwitsers product, geproduceerd van Zwitserse grondstoffen en volgens de strenge Zwitserse kwaliteitsnormen. Deze kwaliteitsnormen staan wereldwijd garant voor hoge kwaliteitswaarde.

Nederlandse prijs

Yousleep biedt de beste prijs! Dat is mogelijk door efficiënte werkprocessen, het doen van verstandige investeringen, de reële prijsstelling en een bedrijfsfilosofie die kiest voor ‘enthousiaste klanten’ boven 'maximale winst'.