Een pocketvering of een koudschuim matras kopen?

Een pocketvering of een koudschuim matras kopen?

Je wilt een nieuw matras, maar nu sta je voor de keuze: koop je een pocketvering matras of een matras van koudschuim? Wat zijn precies de verschillen? En wat is dan het beste matras? De slaapexperts van Yousleep hebben het voor jou op een rij gezet, zodat jij zelf de beste keuze kunt maken.

Het belang van het juiste materiaal

Om uitgerust wakker te worden is het belangrijk dat je goed slaapt en dat doe je het lekkerst op een matras met maximaal slaapcomfort. Het slaapcomfort van een matras wordt bepaald door de gebruikte materialen, de dikte ervan, maar ook in welke volgorde de materialen toegepast worden.

Om goed te slapen zijn twee dingen van belang voor jouw lichaam, namelijk dat het goed kan afkoelen en dat het goed ondersteund wordt. Een goede ventilatie zorgt ervoor dat jouw lichaam goed afkoelt. Voor een goede ondersteuning heb je een materiaal nodig dat stevig is maar niet te hard aanvoelt.

Matras met pocketvering

Een matras met pocketvering is gemaakt van vering verpakt in pockets (zakjes). De zakjes met veren worden omsloten met schuim zodat deze goed op hun plek blijven liggen als jij slaapt. Verder bevat dit type matras een toplaag, zodat je de veren niet voelt zitten en je lekker erop ligt.

Goede ondersteuning en ventilatie

Een pocketvering matras geeft een goede ondersteuning aan het lichaam door het gebruik van verschillende type veringen binnen verschillende zones. De binnenkant van het matras bestaat uit holle ruimtes met veren en biedt daardoor een goede ventilatie. Op een pocketvering matras kan jij dus koel en goed ondersteund slapen.

Slechte hygiëne

Een groot nadeel aan het pocketvering matras is de slechte hygiëne. Deze slechte hygiëne wordt veroorzaakt door het binnenste deel en de toplaag van het matras. Daarnaast is het lastig om een pocketvering matras goed te reinigen, wat ervoor zorgt dat je eventueel vuil slecht kunt verwijderen.

Het binnenste deel van het matras is namelijk hol en daardoor is dit een plek waar stof zich verzameld. Niet erg fris en ook onprettig als je gevoelig bent voor huisstofmijt.

De toplaag van een pocketvering matras bestaat vaak uit een absorberend materiaal. Dit neemt dus vocht op in plaats van dat het vocht doorlaat. Iets dat vochtig is trekt stof en bacteriën aan, wat de hygiëne niet ten goede komt.

Verlies van comfort

Een ander nadeel van het pocketvering matras is het verminderd comfort en dit heeft te maken met de opbouw van het matras. De pocketveren bieden op zich een goede ondersteuning. De veren kunnen afzonderlijk van elkaar bewegen en bieden daarom per zone passende ondersteuning. Het verlies van comfort zit in de toplaag van het matras en de schuimrubberen band die de pocketveren bij elkaar houdt.

De schuimrubberen rand is zo’n 10 a 15 cm breed en op deze plek zitten geen pocketveren. Wanneer je een eenpersoonsmatras hebt neemt dit dus al gauw ⅓ van het matras in beslag. Ook kan je de rand voelen als je erop ligt en voel je dus verschil tussen de randen en het midden van het matras.

De toplaag van het matras beperkt het ligcomfort dat je hebt van de pocketveren. Des te dikker de toplaag is, des te minder de pocketveren zich kunnen aanpassen naar jouw lichaam. Hoe groot het verlies van dit comfort is, hangt af van het type en de dikte van het gekozen materiaal.

Matras van koudschuim

De naam zegt het al, dit type matras wordt gemaakt van koudschuim en wordt ook wel High Resilience (HR) schuim genoemd. Dit is een materiaal dat zich vormt naar het lichaam en geen last heeft van kuilvorming. Daarnaast is koudschuim een materiaal dat goed ventileert, waardoor je lekker koel slaapt zonder dat het koud aanvoelt.

Het grote misverstand

Maar uh, koudschuim? Als het niet koud aanvoelt, waar komt die naam dan vandaan? Nou heel simpel; dit heeft te maken met de manier waarop koudschuim gemaakt wordt. Dit soort schuim wordt namelijk gegoten in koude mallen in plaats van in voorverwarmde mallen.

Maximale ondersteuning, een goede ventilatie én anti-allergisch

Twee grote voordelen van koudschuim zijn de maximale ondersteuning aan jouw lichaam en de optimale ventilatie. Een ander groot en bijkomend voordeel is dat een koudschuim matras anti-allergisch is doordat het gemaakt wordt zonder chemische middelen.

Koudschuim is een stevig materiaal dat zich vormt naar jouw lichaam maar voelt niet hard aan. Ook heb je bij koudschuim geen last van kuilvorming in het matras.

De open celstructuur van koudschuim zorgt voor een optimale ventilatie zodat jouw lichaam ‘s nachts goed afkoelt en jij lekker slaapt. Door de goede ventilatie van koudschuim laat het matras goed lucht en vocht door. Zelfs wanneer je veel transpireert, blijft het koudschuim matras fris en droog aanvoelen. Wel zo comfortabel.

Gebruik van verschillende materialen

De keuze is reuze als het aankomt op het aanbod van koudschuim matrassen. Dit geldt ook voor het materiaal waarvan deze matrassen gemaakt worden. Je ziet combinaties voorbij komen van verschillende soorten schuim, maar ook combinaties met gelcomponenten. Door deze grote verscheidenheid is het goed om je te verdiepen in een koudschuim matras voordat je er een koopt.

Kopen vereist inlezen

Als onze experts kijken naar het koudschuim matras, dan zien zij dus één nadeel; het kopen ervan vraagt voorbereiding. Doordat koudschuim matrassen zo populair zijn worden er allerlei variaties aangeboden. Dit betekent dat niet alle koudschuim matrassen hetzelfde zijn en daarom is het belangrijk is om te weten wat jouw slaapwensen zijn. Van daaruit kan je kiezen voor het beste materiaal matras dat bij jou past.

Welk matras is beter, het koudschuim matras of het pocketvering matras?

Maar dan nu de conclusie, is een koudschuim matras of een pocketvering matras beter?

Een goed matras biedt maximaal slaapcomfort, maar ook goede hygiëne. Je wilt zo lang mogelijk van je matras genieten en dan is het belangrijk dat deze stofvrij is. Het kopen van een matras is een serieuze aankoop, wat hoe dan ook aandacht verdient.

Bij Yousleep verkiezen wij daarom het koudschuim matras boven het pocketvering matras. De beperkte hygiëne en het verlies van slaapcomfort van het pocketvering matras, maakt dat wij een koudschuim matras aanraden.

Een matras koop je maar een aantal keren in je leven en is daarom een belangrijke beslissing. Het mooie is dat je bij Yousleep niet hoeft te kiezen tussen een koudschuim matras van hoge kwaliteit of een goede prijs, bij ons krijg je beide.

Bekijk onze 1-persoonsmatrassen of 2-persoonsmatrassen.Zwitserse kwaliteit

Het Yousleep matras is een Zwitsers product, geproduceerd van Zwitserse grondstoffen en volgens de strenge Zwitserse kwaliteitsnormen. Deze kwaliteitsnormen staan wereldwijd garant voor hoge kwaliteitswaarde.

Nederlandse prijs

Yousleep biedt de beste prijs! Dat is mogelijk door efficiënte werkprocessen, het doen van verstandige investeringen, de reële prijsstelling en een bedrijfsfilosofie die kiest voor ‘enthousiaste klanten’ boven 'maximale winst'.